İŞLETMELERDE ÇEVRECİ SOSYAL SORUMLULUK UYGULAMALARI: ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Sosyal sorumluluk kavramı işletmelerin sanayi devrimi sonrası büyümesi ve etki alanlarını genişletmesiyle ortaya çıkan bir kavramdır. Tarihi 1900’lü yıllara dayansa da bugünkü anlamıyla işletmelerin gündemine girmesi 1950’li yıllardan sonra olmuştur. Bu dönemde kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle tüketiciler işletmelerin topluma, diğer işletmelere, doğaya ve doğal kaynaklara olan etkisini daha fazla görmeye başlamıştır. Tüketiciler gördükleri olumsuz durumlar karşısında işletmelere tepki vermeye ve onları boykot etmeye başlamışlardır. Bu durum işletmeler için sorumlu hareket etme ve sosyal sorumluluğa yönelik uygulamaları hayata geçirmeye itmiştir. Ayrıca işletmeler tüketiciler tarafından kabul görmek için sosyal sorumluluk faaliyetleri gerçekleştirmek durumunda kalmışlardır. Bu çalışmada Türkiye’de faaliyet gösteren yedi sektörden 10 işletmenin (Opet, Hepsiburada, Albaraka Türk Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Toyota, Torku Gıda, Eti Gıda, Anadolu Hayat Emeklilik, Uğur Derin Dondurucu ve Arçelik) çevreci sosyal sorumluluk uygulamaları örnek olay incelemesi yöntemiyle incelenmiştir. Yapılan incelemelerde işletmelerin çevre temelli uygulamalarında atıkların geri dönüşümü, ağaçlandırma ile ormanlar oluşturma, enerjiyi verimli kullanma ve enerjide (elektrik, yakıt vb.) tasarruf sağlama, su israfının önüne geçme, ofis ve üretim birimlerinde çevre dostu ürünler kullanma, internet tabanlı uygulamalar ve yeni teknolojilerle kağıt tasarrufu sağlama, karbondioksit emisyonunu azaltma gibi faaliyet ve uygulamaları ön plana çıkardıkları görülmüştür.
Keywords: Sosyal sorumluluk; çevre; örnek olay; pazarlama araştırmaları; tüketici davranışları