SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE ENTEGRE RAPORLAMA İLE İLGİLİ OLARAK MUHASEBE ALANINDA YAPILAN ARAŞTIRMALARIN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, muhasebe alanında entegre ve sürdürülebilirlik raporlamasına ilişkin yayınların gelişimini inceleyerek küresel eğilimler ve katkılar hakkında kapsamlı bir genel bakış sunmaktadır. Çalışma, başlıca yazarları, dergileri, ülkeleri ve ilgili araştırma konularını belirlemenin yanı sıra gelecekteki olası araştırma yönlerini vurgulamayı amaçlamaktadır. Bu hedeflere ulaşmak için Web of Science (WoS) veri tabanı kullanılarak 1998'den 2025'e kadar yayınlanan 3066 belgeyi kapsayan bibliyometrik bir çalışma yapılmıştır. WoS veri tabanında kullanılan anahtar kelimeler “entegre raporlama”, “sürdürülebilirlik raporlaması” ve “muhasebe” olmuştur. Elde edilen verileri değerlendirmek için performans analizi ve bibliyometrik haritalama yaklaşımları uygulanmıştır. VOSviewer ve Microsoft Excel gibi araçlar, daha derin içgörüler için görsel bilgi haritaları, tablolar ve grafikler oluşturmak için kullanılmıştır. Sonuçlar, muhasebe araştırmalarında sürdürülebilirlik ve entegre raporlamaya yönelik artan bir eğilimi ortaya koymaktadır. 2024 yılı, 469 yayın ile en fazla yayın yapılan yıl olmuştur. Analiz sonuçlarına göre, işletme finansmanı, yönetim ve çevre çalışmaları yayınlarda en çok kullanılan araştırma alanları olmuştur. Belirlenen ana temalar arasında “sürdürülebilirlik raporlaması”, “sürdürülebilirlik” ve “entegre raporlama” yer almaktadır. En çok atıf alan çalışmalar, yazarlar ve kurumlar da belirlenmiş olup Avustralya, Birleşik Krallık ve İtalya atıflarda başı çekmektedir. Bulgular, sürdürülebilirlik raporlamasının disiplinler arası doğasının ve muhasebedeki artan öneminin altını çizmektedir. Bu çalışma, gelecekteki araştırmalar için güçlü bir temel oluşturmakta ve sürdürülebilirlik muhasebesi alanındaki literatürü zenginleştirirken, gelecekteki araştırmalar için de öneriler sunmaktadır. Sürdürülebilirlik raporlaması ve entegre raporlamanın gelişen doğası göz önüne alındığında, teknoloji ve dijitalleşme, kurumsal yönetim ve entegre raporlama, bölgesel ve sektörel çalışmalar kapsamında çalışmalar yapılabileceği önerilmektedir.
Keywords: Bibliyometrik Analiz; Entegre Raporlama; Sürdürülebilirlik Raporlaması; Muhasebe Araştırmaları