BANKACILIK SEKTÖRÜNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI İLE İLGİLİ BİBLİYOMETRİK ANALİZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bilginin ve teknolojinin yenilikler getirdiği bilinmektedir. Ancak günümüzde yapay zekâ ile insana özgü davranışları öğrenen ve sergileyen teknolojilerin varlığı, yenilik sunmanın da ötesinde gibi görünmektedir. Söz konusu bu yeniliğin sosyoekonomik hayatı derinden etkileyeceği öngörülmektedir. Hatta bugünkü mesleklerin birçoğunun 21. yüzyılın ikinci yarısında olmayacağı konuşulmaktadır. Günümüzde sağlıktan sanayiye birçok sektör yapay zekâyı yoğun kullanarak sürece adapte olma eğilimindedirler. Özellikle finans sektöründe yapay zekâ kullanımının giderek arttığı da gözlenmektedir. Bu çalışma bankacılık sektöründe artan yapay zekâ kullanımını ele alan literatürün sistematik değerlendirilmesini ve gelişim sürecini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Web of Science veri tabanında “banking” ve “artificial intelligence” terimleri kullanılarak arama yapılmıştır. Sadece araştırma makaleleri tercih edilmiş ve bu bağlamda veri 407 çalışmadan oluşmaktadır. Bu çalışmaların analizlerinde ve ilişki ağlarının görselleştirilmesinde Bibliometrix ve VOSviewer uygulamalarından yararlanılmıştır. İncelenen çalışmalarda yazarlara, anahtar kelimelere, atıf alma durumlarına, ülkelere, kaynakçalara, öne çıkan ve etki düzeyi yüksek olan çalışma konularına yönelik analizler yapılmıştır. Çalışmada sonuç olarak bankacılık ve yapay zekâ ile ilgili yayınlarda yasal düzenlemelerdeki eksiklikler, finansal mühendislik, kimlik doğrulama, robo-danışmanlık, yapay zeka uygulamalarının kullanımına yönelik algılanan risk, dijital yeterlilik vb. konuların ön plana çıktığı tespit edilmiştir. Çalışmada yapay zekâ uygulamalarının kullanıcı açısından değerlendirilmesi, benimsenmesi, algılanan fayda vb. konulara yönelik yeni araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Keywords: Bankacılık; Yapay Zekâ; Bibliyometrik Analiz; VOSviewer; Bibliometrix