Sağlık Çalışanlarının Motivasyonlarının İç Girişimcilikleri Üzerine Etkisi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu makalenin temel amacı, sağlık çalışanlarının motivasyonunun iç girişimcilikleri üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaca ulaşmak için nicel araştırma yöntemlerinden faydalanılmıştır. Türkiye’deki sağlık çalışanları olarak belirlenen evrenden kolayda örneklem yöntemi ile belirlenen çalışanlara dijital araçlarla anket formu gönderilmiş ve 360 anket formundan sağlanan veriler faktör analizi, normallik testi, regresyon ve korelasyonyon analizleri için kullanılmıştır. Yapılan faktör analizi sonucunda, çalışan motivasyonu üç faktör (dışsal motivasyon, algısal içsel ve ilişkisel içsel motivasyon), iç girişimcilik ise iki faktör (kurumsal ve bağımsız) altında gruplandırılmıştır. Korelasyon analizi bulgularına göre kurumsal iç girişimcilik ile çalışan motivasyonunun tüm alt boyutları arasında orta düzeyde; bağımsız iç girişimciliğin ise düşük seviyede olumlu yönlü ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Regresyon analizi sonucunda, çalışan motivasyonunun kurumsal iç girişimcilik üzerinde orta seviyede pozitif yönlü ve anlamlı etkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca çalışan motivasyonunun bağımsız iç girişimcilik üzerinde de düşük seviyede pozitif yönlü ve anlamlı etkisi olduğu da saptanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, çalışanların motivasyonlarının arttırılması, iç girişimciliklerini olumlu yönde etkileyecektir. Motive edici faktörlerin (mali kazanç, uygun çalışma ortamı, sağlık ekipmanı, tesis ve malzemelerin yeterliliği, yöneticilerin yapıcı davranışları, yönetimin ve personelin takdiri, yükselme ve uzmanlaşma imkanları) iyileştirilmesi, iç girişimciliğin de desteklenmesini sağlayacaktır.
Keywords: İç Girişimcilik; Çalışan Motivasyonu; Sağlık Hizmetleri; Sağlık Çalışanları; Sağlık Sektörü