Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerden Sürü Psikolojisi Etkilerinin Davranışsal Finans Çatısından İncelenmesi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu makale, sürü psikolojisinin finansal piyasalar üzerindeki derin etkisini araştırmakta ve bu tür davranışları yönlendiren varlık sezgiselliği, sabitleme, teyit önyargısı ve aşırı güven gibi bilişsel önyargıları vurgulamaktadır. Çalışma, 300 finans sektörü çalışanının yanıtlarını analiz ederek, sürü psikolojisine yatkınlıkla ilişkili demografik ve yatırım modellerine ışık tutmaktadır. Temel bulgular, katılımcıların önemli bir kısmının finans geçmişine sahip olmasına rağmen, eğitim başarılarının aşırı iyimserlik veya kayıptan kaçınma gibi bilişsel önyargılarda bir azalma ile ilişkili olmadığını vurgulamaktadır. Araştırma, spesifik yatırım davranışları ile psikolojik özellikler arasındaki korelasyonları önemli ölçüde ortaya koymaktadır: gayrimenkul yatırımcıları, geleneksel banka mevduatlarına yatırım yapanlara kıyasla daha fazla aşırı iyimserlik ve muhafazakarlık sergilemektedir. Bu görüşler, sürü psikolojisinin trendleri ve dalgalanmaları şiddetlendirerek piyasa dinamiklerini etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda farklı yatırımcı profilleri ve yatırım araçları arasında belirgin bir şekilde ortaya çıktığını göstermektedir. Anket sonuçları, katılımcıların %51,7'sinin erkek olduğunu, %57,7'sinin finans eğitimi aldığını ve %18,7'sinin hisse senetlerine yatırım yaptığını ortaya koymaktadır. Anket ayrıca katılımcıların %17,3'ünün piyasa gelişmelerini takip etmediğini, %21,7'sinin ise piyasa gelişmelerini aylık olarak takip ettiğini ortaya koymuştur. Student's t-testi, finans eğitimi almış yatırımcıların kendilerine daha fazla güvendiklerini ortaya koymaktadır (p
Keywords: Davranışsal Finans; Sürü Psikolojisi; Yatırım Kararı; Hisse Senedi