Türkiye’de Kruvaziyer Turizmin Zaman Serileri Analizine Göre Gelecek Eğilimlerinin Belirlenmesi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışmada, veri analizi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı veri tabanından 2011-2025 yılları arasında, 2025 yılının ilk iki ayını da kapsayan 170 veri seti oluşturuldu. Bu bağlamda kruvaziyer pazarlarına ait gelen kruvaziyer gemileri sayısı, gelen yolcu sayısı, giden yolcu sayısı, transit yolcu sayısı ve toplam yolcu sayısı oluşturuldu. Bu değerler aylık,yıllık, ve liman başkanlığı bazında incelenmiştir. Veri setinin ortalama değerleri, minimum ve maksimum değerleri aylık, yıllık ve Liman Başkanlığı bazında ayrı ayrı analiz edildi. Çalışma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada kruvaziyer turizminin mevcut durumu istatistiksel olarak ifade edilmiştir. ikinci aşamada, gelecek tahminlerini belirlemek için zaman serisi analizi yapılmıştır. Bunun için SPSS 29 paket programında tahmin modellemesi yapılarak, Türkiye'de kruvaziyer turizminin gelecek beş yıllık dönemde (2025-2030) gelen ve giden yolcu sayılarına ilişkin tahmini değerler elde edilmiştir. Pandemi döneminde kaydedilen sıfır gemi sayısı ve sıfır yolcu etkisinin talep tahminlerini olumsuz etkilediği anlaşılmıştır. Sonuç olarak tahmin edilen verilerdeki eğilimin toparlanma yönünde olduğu ancak negatif etkinin önümüzdeki 5 yıl boyunca devam edeceği anlaşılmaktadır. Son olarak tahmin
Keywords: Kruvazier Tourism; Talep Tahminleme; Türkiye; SPSS 29; ARIMA