Türkiye’de Bölgesel ve Demografik Dinamikler Çerçevesinde Uzun Süreli ve Genç İşsizlikte Histeri Etkisinin Ampirik Analizi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
İşsizlik yalnızca istatistiksel bir gösterge değil, özellikle kırılgan toplumsal gruplar arasında kalıcılık eğilimi gösteren çok boyutlu bir sorundur. Bu bağlamda, iş gücü piyasasında meydana gelen şokların geçici mi yoksa kalıcı mı etkiler yarattığının belirlenmesi, etkili istihdam politikalarının şekillendirilmesi açısından kritik öneme sahiptir.Bu çalışma, Türkiye’de 2006–2023 yılları arasında uzun dönemli ve genç işsizlik oranlarında histerezis etkisinin varlığını araştırmaktadır. Veri seti, Türkiye’nin 26 Düzey-2 bölgesine ait toplam, kadın ve erkek işsizlik oranlarını kapsamaktadır. Yöntemsel olarak, yapısal kırılmalara ve panel veri yapısına duyarlı birim kök testleri kullanıılan çalışmada; panel düzeyinde CADF (Cross-sectionally Augmented Dickey-Fuller) ve Fourier Panel KPSS (FPKPSS) testleri,  zaman serisi düzeyinde ise Fourier KPSS (FKPSS) testi uygulanmıştır.Elde edilen sonuçlar, tüm serilerde durağanlık varsayımının reddedildiğini ve işsizlikte histerezis etkisinin varlığını doğrulamaktadır. Bu etkinin özellikle genç ve kadın işsizlik oranlarında daha belirgin olduğu görülmektedir. Ayrıca TR31, TR32, TR61, TR71, TR82, TRA1, TRA2, TRB1, TRC2 ve TRC3 gibi bazı bölgeler kalıcı şoklara karşı daha yüksek bir duyarlılık sergilemektedir. Bu bulgular, bölgesel farklılıkları gözeten ve kapsayıcı istihdam politikalarına duyulan ihtiyacı ortaya koymaktadır.
Keywords: Düzey 2 Bölgeleri; Genç İşsizlik; Uzun Süreli İşsizlik; İşsizlik Histerisi; Türkiye