Bireylerin Tur Satın Alma Davranışlarında Online Algılanan Risk Boyutlarından Kaynak Riskinin Webrooming Davranışına Etkisi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Günümüz koşullarında online satın alımın yaygın olmasının yanı sıra, satın alım öncesinde bilgi arayışı da yapılabilmektedir. Bilgi arayışı sonrasında fiziksel kanallara yönelerek satın alım işlemini gerçekleştiren tüketicilerin ki bu davranış literatürde webrooming olarak tanımlanmaktadır. Bu davranışlarının altında yatan nedenlerin belirlenmesi oldukça önemlidir. Söz konusu davranışın onlinedan fiziksele geçiş olması sebebiyle bunun kanala güven ile ilgili olup olmadığını belirlemek de konunun anlaşılması açısından önem arz etmektedir. Bu düşünceden hareketle bu çalışmada, İstanbul’da yaşayan ve son bir yıl içerisinde fiziksel bir tur acentasından tur satın alımı yapmış bireylerin tur satın alma davranışlarında online algılanan risk boyutlarından kaynak riskinin webrooming davranışına etkisini belirlemek amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket 403 bireye gönüllük esasına göre uygulanmıştır. Araştırmada ölçeklerin tek boyut altında toplanıp toplanmadığını belirlemek için yapılan Doğrusal Faktör Analizi sonucunda her iki ölçeğin de orijinal yapısındaki 3 maddelik tek faktörlü boyutu sağladığı belirlenmiştir. Her iki ölçeğin güvenirliliğini belirlemek için yapılan Cronbach’s Alpha, CR ve AVE değerleri değerlendirildiğinde iki ölçeğinde geçerli ve güvenilir ölçekler olduğu saptanmıştır. Katılımcıların kaynak riski algılarının webrooming davranışlarına etkisini belirlemeye yönelik Yapısal Eşitlik Modellemesi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, online algılanan risk faktörlerinden kaynak riskinin webrooming davranışına pozitif yönde bir etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Algılanan Risk; Kaynak Riski; Webrooming Davranışı; Tüketici Davranışı; Turist Davranışı