Z Kuşağı Üniversite Öğrencilerinin Yoksulluğa İlişkin Atıfları: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Örneği (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Yoksulluk, tarih boyunca insanlığı etkileyen ve çözümü büyük önem taşıyan çok boyutlu bir sosyal sorundur. Bu sorunun nedenlerini anlamak ve çözümüne yönelik stratejiler geliştirmek hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin öncelikli hedefleri arasındadır. Yoksulluğun sebeplerini doğru analiz etmek, etkili çözümler geliştirmek için kritik bir aşamadır. Günümüzde, iş hayatına yeni adım atan ve farklı paydaş gruplarında rol üstlenecek Z kuşağının yoksulluk algısını incelemek, bu sorunun kaynaklarını değerlendirmede güncel ve önemli bir bakış açısı sunabilir. Ancak, literatürde Z kuşağının yoksulluk algısına odaklanan çalışmaların sınırlı olması önemli bir eksikliktir.Bu araştırmada, Z kuşağı lisans öğrencilerinin yoksulluğa ilişkin nedensel atıf düzeyleri ile demografik özellikler arasındaki ilişki incelenmiştir. İlişkisel tarama modeli kullanılarak 187 öğrenciden toplanan veriler, Yoksulluğa İlişkin Nedensel Atıflar Ölçeği (YİNA) ve demografik bilgi formu aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular, öğrencilerin yoksulluğu ağırlıklı olarak yapısal nedenlere temellendirdiğini (ortalama = 4,46), bireysel ve kaderci/ailesel nedenlere ise daha düşük önem atfettiğini göstermektedir. Yapısal atıflar ile cinsiyet ve hane içi kişi sayısı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Kadınlar, erkeklere kıyasla yapısal nedenlere daha fazla vurgu yaparken daha küçük hanelerde yaşayanların, kalabalık hanelerde yaşayanlara kıyasla yapısal nedenlere daha fazla önem verdikleri görülmüştür. Ancak, sınıf düzeyi, akademik başarı ve hane geliri gibi diğer demografik değişkenler ile anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir.
Keywords: Yoksulluk; Z Kuşağı; Yoksulluğun Nedenleri; Yapısal Yoksulluk; Üniversite Öğrencileri