SKA 8 ve SKA 9 Amaçları Kapsamında Türkiye’nin Sürdürülebilir Bölgesel Kalkınma Analizi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), günümüzde ekonomik büyüme, toplumsal refah ve çevresel koruma hedeflerini bir araya getiren küresel bir paradigmadır. SKA'nın ekonomik boyutunu temsil eden SKA 8 (İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme) ve SKA 9 (Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı), ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğini, kapsayıcılığını artırmayı, yenilikçilik odaklı sanayi politikaları ve altyapı yatırımlarıyla kalkınmayı öngörmektedir. Bu çalışma, Türkiye’nin SKA bağlamında SKA 8 ve SKA 9 amaçlarına yönelik performansını değerlendirmeyi ve elde edilen bulgular kapsamında sürdürülebilir kalkınma yolculuğunda Türkiye için bir perspektif sunarak, politika yapıcılara rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında özellikle SKA 8 ve SKA 9 hedeflerine odaklanılmasının nedeni, bu hedeflerin kapsayıcı ekonomik büyüme, istihdam,  sanayi ve altyapı yatırımlarıyla ilişkileri nedeniyle sürdürülebilir bir yapısal gelişmişlik açısından sahip oldukları kritik önemdir. Bu bağlamda, OECD üyesi ülkelerle kıyaslama yapılarak Türkiye’nin mevcut durumu ekonomik, sosyal ve çevresel göstergeler üzerinden Entropi ve VIKOR yöntemleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde elde edilen bulgular, araştırma kapsamında ele alınan kriterler bağlamında Türkiye’nin çalışmaya dâhil edilen 28 OECD üye ülkesi arasında sondan ikinci sırada yer aldığını ortaya koymaktadır.
Keywords: Bölgesel Kalkınma; Sürdürülebilirlik; Ekonomik Gelişme; SKA