Net Çalışma Sermayesi Analizi: Borsa İstanbul’da İşlem Gören Dayanıklı Tüketim Malzemeleri Şirketleri Üzerine Bir Araştırma (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Firmaların finansman ihtiyacının belirlenmesinde önemli rol oynayan çalışma sermayesi firmaların dönen varlıklara yapmış olduğu yatırımı ifade etmekte olup, etkin bir şekilde yönetilemeyen dönen varlıklar zaman zaman net çalışma sermayesi açığına neden olmaktadır.Bu çalışmada Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören dayanıklı tüketim malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların net çalışma sermayesi ve cari oran yeterlilikleri analiz edilmiş olup aynı zamanda izledikleri yatırım ve finansman politikaları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla ilgili alanda faaliyet gösteren 9 firmanın 2019-2023 yılları arasındaki 5 döneme ait finansal verilerinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucuna göre firmaların ağırlıklı olarak aynı dönemde hem net çalışma sermayesi hem de cari oranının yeterli olduğu çok az dönemin var olduğu genel olarak aynı dönem içinde net çalışma sermayesinin yeterli olduğu durumda cari oranın yetersiz olduğu görülmüştür. Uygulamaya konu olan firmalar içerisinde sadece 2022 döneminde ALCAR, İHEVA, SAFKR, SNİCA firmalarının finansal yeterlilik düzeyinin pozitif bir seyir izlediği ayrıca sadece SNİCA firmasının 2023 yılında da başarılı olduğu görülmektedir. Ayrıca, VESTL firmasının agresif, İHEVA firmasının da muhafazakar bir çalışma sermayesi finansman politikası izlediği net olarak söylenebilirken, diğer firmaların cari oranları ve net çalışma sermayeleri yıllar itibariyle dalgalı bir seyire sahip olması nedeniyle izledikleri yatırım ve finansman politikaları hakkında kesin bir yargıda bulunmak mümkün olmamıştır.
Keywords: Çalışma Sermayesi Yönetimi; Net Çalışma Sermayesi; Cari Oran; Yatırım Politikaları; Finansman Politikaları