UFRS 18 Finansal Tablolarda Sunum ve Açıklama Standardı Kapsamında Kar Veya Zarar Tablosuna Genel Bakış (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, kamuya hesap verme yükümlülüğü bulunan işletmeler tarafından dünya genelinde kademeli olarak 2005 yılından beri uygulanmaktadır. Standartların amacı, finansal tabloların işletmelerin finansal durumunu, performansını ve nakit akışlarını şeffaf, karşılaştırılabilir ve gerçeğe uygun bir şekilde sunmasını sağlamaktır. Bu kapsamdaki düzenlemelerden biri bu işletmelerin hangi finansal tabloları nasıl düzenlemesi gerektiğini belirten UMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu standardıdır. Bu çalışmada, 2027 yılında yürürlüğe girecek ve UMS 1 standardının yerini alacak olan UFRS 18 Finansal Tablolarda Sunum ve Açıklama standardında kar veya zarar tablosunda meydana gelecek yenilikler genel bir bakışla ele alınmıştır. Standardın kar veya zarar tablosuna ilişkin hükümleri gerek yürürlükteki UMS 1 standardı ile gerekse UFRS 18’in taslağı olan ED/2019/7 ile karşılaştırılmış ve kar veya zarar tablosunda meydana gelecek değişiklikler, belirlenmiş bir esas faaliyeti olan ve olmayan işletmeler çerçevesinde ele alınmıştır. UFRS 18’e göre kar veya zarar tablosu, belirlenmiş bir esas faaliyeti olmayan işletmelerde üretim işletmesi kapsamında, belirlenmiş esas faaliyeti olan işletmelerde ise finansman sağlayan işletmeler ile bankacılık ve sigortacılık işletmeleri çerçevesinde örneklenmiştir. Bu yeni standardın, kamuya hesap verme yükümlülüğü bulunan işletmelerin kar veya zarar tablolarında karşılaştırılabilirliği önemli ölçüde sağlaması beklenmektedir.
Keywords: UMS1; UFRS 18; Kar veya zarar tablosu; Sunum; Belirlenmiş bir esas faaliyeti olan veya olmayan işletmeler