Toplumsal Yaşamda Türk Kamu Personel Rejimi ile Fransız Kamu Personel Rejiminin Genel Yönleri Ve Disiplin Mevzuatı Bakımından Karşılaştırılması (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
İdare hukukunun kökeni, Fransız idare hukukuna dayanmaktadır. İdarenin amacı, toplumun ihtiyaçlarını gidermek ve kamu hizmetleri sunmaktadır. İdare, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde, kendi kurallarına tabi şekilde çalışacak personellere ihtiyaç duyar. Bu personeller, memurlar ve diğer kamu görevlileridir. Bu görevlilerin, atanma şartları, memuriyet sınıfları, memuriyetlerine dair ilkeler, çalışma modelleri, kamu personellerinin hak ve ödevleri, Fransız kamu personel rejimindeki kurallar, yeni çalışma modelleri, memurları temsil etmek üzere delege sistemi ve bunların ülkemizde uygulanabilirliği, Fransız kamu personeli hukuku karşılaştırması ile incelenmiştir.İdari yaptırımlar ise, idare makamları tarafından, idari mevzuata aykırılık olması halinde, kendilerine verilen yetki çerçevesinde uygulanan, yürütme işlemi niteliğindeki yaptırımlardır. Memur disiplin hukuku da, idare hukukunun bölümlerinden biri olarak bu dal ve yaptırımlar bütününün parçasıdır. Çalışmada, disiplin hukuku yaptırımları hususunda, disiplin cezası ve türleri, disiplin soruşturmalarının soruşturma sürecinde disiplin hukukuna ilişkin usul ve esasların uygulanması,  savunma hakkı, adil yargılanma hakkı, silahların eşitliği gibi ilkelerinin uygulanması, disiplin fiillerinin ve yaptırımlarının günün şartlarına uygun hale getirilmesi konusunda mevzuat önerisi,  Fransız kamu personel rejimindeki ilke ve usullerin karşılaştırılması ve idari yargılama sistemlerindeki farklılıklar değerlendirilerek, disiplin hukukumuza katkı sunulmaya çalışılmıştır.
Keywords: İdare Hukuku; Fransa İdare Hukuku; Fransız Personel Rejimi; Türk Personel Rejimi; Disiplin Hukuku