Türkiye’de Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının Tarım ve Çevreyle İlgili Hedeflerinde Zamansal Eğilim Analizi (2000–2023) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma performansını tarım ve çevre temelli Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) üzerinden zamansal eğilimlerle analiz etmektedir. 2000–2023 dönemine ait veriler, grafiksel izleme ve Modifiye Mann-Kendall eğilim testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular, Amaç 1 (Yoksulluğun Azaltılması) göstergesinde pozitif ve anlamlı bir eğilim olduğunu; buna karşılık Amaç 2 (Açlık), Amaç 12 (Sorumlu Üretim ve Tüketim), Amaç 13 (İklim Eylemi) ve Amaç 15 (Karasal Yaşam) gibi göstergelerde istatistiksel olarak anlamlı negatif eğilimler bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, sektörel politikalardaki yetersizliklerin yanı sıra SKA arası entegrasyon eksikliğine de dikkat çekmektedir. Yoksullukta kaydedilen ilerlemeye karşın açlık göstergelerindeki durağanlık, gıda sistemleriyle sosyal politikalar arasındaki kopukluğa işaret etmektedir. Üretim-tüketim dengesizliği ise çevresel hedeflerin başarısını sınırlamaktadır. Çalışmada, sürdürülebilirliğin uzun vadeli, entegre ve yapısal bir politika dönüşümüyle sağlanabileceğini vurgulanmaktadır.
Keywords: Zaman Serisi; Mann-Kendall Testi; SKA; Sürdürülebilirlik Performansı