Akdeniz Diyetine Uyum ve Yeme Bozuklukları Aleksitimi Durumunu Nasıl Şekillendirir? (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Duyguları ifade edecek kelimelerin yokluğu anlamına gelen aleksitiminin düzensiz yeme ve yeme bozuklukları için risk faktörü olması sebebiyle, aralarındaki ilişkiyi anlamak önemlidir. Akdeniz diyetinin ise sürdürülebilir beslenme modeline uyum sağlaması ve ülkemiz için en uygun beslenme modellerinden birini oluşturması nedeni ile önemi giderek artmaktadır. Bu çalışma psikiyatrik bozuklular ile ilişkilendirilen aleksitimi, her geçen gün prevalansı artan psikiyatrik bozukluklardan biri olan yeme bozuklukları ve Akdeniz diyetine uyum çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma Mart- Haziran 2022 tarihleri arasında sosyal ağlar aracılığıyla online olarak yürütülmüştür. Çalışma popülasyonu 18-65 yaş arası yetişkin bireylerden oluşturmaktadır. Katılımcılara uygulanan ankette REZZY yeme bozuklukları ölçeği, yeme tutum testi (YTT-26), Akdeniz diyeti bağlılık ölçeği (MEDAS) ve Toronto aleksitimi ölçeği (TAS-20) bulunmaktadır. Analizlerde p
Keywords: aleksitimi; akdeniz diyeti; yeme bozuklukları; beslenme; sağlıklı beslenme