Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Kullanılmasına Yönelik Tutumu Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın hedefi, bireylerin uzaktan sağlık hizmetlerine yönelik tutumlarını belirlemek ve bu tutumların sosyo-demografik özelliklerle ilişkili olup olmadığını incelemektir. Tanımlayıcı türde tasarlanan araştırmada kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma grubunu, 18 yaş ve üzeri, akıllı telefon kullanabilen ve gönüllü olarak katılan 388 birey oluşturmuştur. Veriler, iki bölümden oluşan bir anket aracılığıyla toplanmıştır. İlk bölümde demografik bilgiler, ikinci bölümde ise "Uzaktan Sağlık Hizmetlerine Yönelik Tutum Ölçeği" kullanılmıştır. Veriler SPSS 23.0 programıyla analiz edilmiş; gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri tercih edilmiştir. Katılımcıların uzaktan sağlık hizmetlerine dair tutumlarının genel olarak olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir. Medeni durum, çalışma durumu, eğitim ve gelir düzeyi ile daha önce uzaktan sağlık hizmeti alıp almama durumuna göre anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Diğer yandan, cinsiyet, yaş, kronik hastalık, düzenli ilaç kullanımı ve evde bakıma ihtiyaç duyan birey bulunması gibi değişkenlerde anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Uzaktan sağlık hizmetlerine karşı tutumların bireysel, sosyal ve ekonomik etkenlerle şekillendiği görülmektedir. Hizmet erişilebilirliğini ve eşitliğini artırmak için kapsayıcı dijital sağlık politikalarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Keywords: Uzaktan Sağlık Hizmeti; Dijital Sağlık; Tutum; Sosyo-Demografik Faktörler; Sağlık Yönetimi