Magnet Hastaneler Üzerine Yapılan Yayınların Bibliyometrik Analizi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, magnet hastaneler konusundaki bilimsel literatürün gelişimini, eğilimlerini ve iş birliği yapılarını bibliyometrik yöntemlerle incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, Web of Science veri tabanından elde edilen ve 1988-2025 yılları arasındaki 544 yayını içeren veri seti, VOSviewer programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular performans göstergeleri ve bilim haritalama olarak iki temel başlık altında sunulmuştur. Performans analizinde, yıllara göre yayın ve atıf sayılarındaki değişimler ile en etkili yazar, dergi, kurum ve ülkeler belirlenmiştir. Bilim haritalama kapsamında ise, atıf analizi, yazar, ülke ve kurumlar arası iş birliği yapıları ile anahtar kelime eş görünüm analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, 2004 yılından itibaren magnet hastaneler üzerine yapılan yayınlarda belirgin bir artış olduğunu göstermektedir. En etkili yazarın Aiken, LH. olduğu, en fazla yayın üreten ülkenin Amerika Birleşik Devletleri olduğu ve en etkili kurumun Pensilvanya Üniversitesi olduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelime analizinde “hemşirelik”, “magnet hastane” ve “çalışma ortamı” kavramları en yüksek bağlantı gücüne sahip terimler olarak öne çıkmıştır. Bulgular, literatürün hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, liderlik yapılarının geliştirilmesi, bakım kalitesi ve hasta memnuniyeti gibi temalar etrafında yoğunlaştığını göstermektedir. Mevcut çalışma, magnet hastaneler üzerine yapılan bilimsel yayınların yapısını, üretkenlik eğilimlerini ve iş birliği örüntülerini haritalandırarak alan yazına katkı sunmayı hedeflemektedir. Çalışmanın gelecekteki araştırmalar için yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Keywords: Magnet; Hastane; Bibliyometri; Bilim Haritalama; Web Of Science