İletişim İkliminin Kurum Kimliği ile Özdeşlemeye Etkisinde Algılanan Örgütsel Prestijin Rolü (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Günümüzde örgütlerin rekabet avantajını sürdürülebilir kılabilmeleri için yalnızca stratejik kaynaklara değil, aynı zamanda çalışanların örgütle kurdukları duygusal bağlara ve sahiplenme düzeylerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, örgüt içindeki iletişim iklimi, çalışanların örgüte yönelik tutum ve davranışlarını biçimlendiren temel bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Literatürde iletişim ikliminin örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisi sıklıkla ele alınmış olsa da, bu ilişkiyi etkileyebilecek diğer psikolojik ya da algısal faktörler üzerine yapılan çalışmalar sınırlı kalmaktadır. Özellikle algılanan örgütsel prestijin bu ilişki üzerindeki rolü henüz yeterince aydınlatılamamıştır. Bu çalışma, çalışanların iletişim iklimi ile örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasındaki ilişkide algılanan örgütsel prestijin etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, Ankara ilinde savunma sanayii sektöründe faaliyet gösteren 12 farklı firmada görev yapan toplam 677 çalışandan elde edilen veriler kullanılarak nicel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları, olumlu iletişim ikliminin örgütsel özdeşleşmeyi anlamlı biçimde artırdığını ve bu etkinin, çalışanların örgüte atfettikleri prestij düzeyine bağlı olarak daha da güçlendiğini göstermiştir. Elde edilen bulgular, hem kuramsal hem de yönetsel açıdan önemli katkılar sunmaktadır. Özellikle savunma sanayii gibi stratejik öneme sahip sektörlerde yöneticilerin, iletişim iklimini güçlendirmeleri ve örgütsel prestiji bilinçli şekilde yönetmeleri, çalışan bağlılığını artırmada kritik bir rol oynamaktadır.
Keywords: İletişim İklimi; Örgütsel Özdeşleşme; Örgütsel Prestij; Savunma Sanayii; Yapısal Eşitlik Modellemesi