Tekno-İstilanın İş-Yaşam Dengesine Etkisinde Psikolojik Sağlamlığın Aracı Rolü (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Çalışmanın amacı, dijital teknolojilerin bireylerin özel yaşam sınırlarına nüfuz etmesiyle ortaya çıkan tekno-istila olgusunun iş-yaşam dengesi üzerindeki etkisini ortaya koymak ve bu ilişkide psikolojik sağlamlığın aracı rolünü incelemektedir. Araştırmanın ana kütlesini, İstanbul ve Kocaeli illerinde faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli işletmelerde istihdam edilen beyaz yakalı çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, 232 çalışandan anket yöntemiyle elde edilen veriler Smart PLS programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, tekno-istila arttıkça psikolojik sağlamlığın ve iş-yaşam dengesinin azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca psikolojik sağlamlık arttıkça iş-yaşam dengesinin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada, psikolojik sağlamlığın tekno-istila ve iş yaşam dengesi arasındaki ilişkide kısmı aracılık rolü olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, bilgi ve iletişim teknolojilerinin istilacı etkisini ifade eden tekno-istila olgusunun, çalışanların iş-yaşam dengesi üzerindeki olumsuz yansımalarını ortaya koyan öncül araştırmalardan biri olma niteliği taşımaktadır. Çalışan deneyiminin önceliklendiği günümüz iş dünyasında bu sonuç, tekno-istilanın psikolojik sağlamlık üzerindeki etkilerine dair literatüre önemli bir katkı sunmaktadır. Bu çalışma, bilgi ve iletişim teknolojilerinin çalışanların yaşamları üzerindeki etkisinin daha iyi anlaşılmasını derinleştirmekte ve psikolojik sağlamlığın önemini vurgulamaktadır. Beyaz yakalı çalışanların psikolojik sağlamlık düzeylerinin artırılması, dijital teknolojilerin yoğun kullanımı sonucu ortaya çıkan tekno-istila olgusunun olumsuz etkilerini azaltmada kritik bir stratejik insan kaynakları yönetimi uygulaması olarak değerlendirilmelidir.
Keywords: Tekno-istila; İş yaşam dengesi; psikolojik sağlamlık; ulaşılabilir olmama; beyaz yakalı çalışanlar