Türkiye’de Büyükşehirlerin Sektörel Kredi Performanslarının CRITIC-CODAS Yöntemiyle Değerlendirilmesi (2014 ve 2024 Yılları) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, Türkiye’de 2014 ve 2024 yılları arasında büyükşehir statüsündeki illerin sektörel kredi performanslarını karşılaştırmalı olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Kredi tahsisinde bölgesel farklılıklar, sektörel kredi riskleri ve geri ödeme performansları, çalışmanın temel inceleme alanlarını oluşturmaktadır. Bu amaçla 15 kriter belirlenmiş, kriter ağırlıkları CRITIC yöntemiyle hesaplanmış, kredi performansı sıralaması ise CODAS yöntemiyle yapılmıştır. Bulgular, İstanbul, Ankara ve Kocaeli gibi finansal yapısı güçlü illerin yüksek performans sergilediğini; buna karşın Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi illerde performansın zayıf kaldığını göstermektedir. Ayrıca, sanayi ve üretim sektörlerinde istikrarlı performans gözlenirken, inşaat ve bireysel kredi türlerinde risk artışı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, kredi tahsis politikalarının bölgesel farklılıkları gözeterek yeniden şekillendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Elde edilen bulgular, finansal istikrarın sağlanmasına yönelik politika yapıcılara ve bankacılık sektörüne veri temelli stratejik öneriler sunmaktadır.
Keywords: Kredi Performansı; Bölgesel Farklılıklar; CRITIC Yöntemi; CODAS Yöntemi; Kredi Risk