Dijital İletişimde Toplumsal Rıza Üretimi: Togg’un X Platformundaki Paylaşımları Üzerine Bir Analiz (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Dijital iletişimin kamusal alandaki etkisinin arttığı günümüzde, X platformu, kurumların kamuoyunu etkileme ve yönlendirme çabalarında önemli bir araç hâline gelmiştir. Çalışmanın amacı, dijital iletişim ortamlarında toplumsal rızanın nasıl üretildiğinin ortaya koyulabilmesidir. Bu doğrultuda, Türkiye’nin yerli otomobil markası TOGG’un X platformundaki 23.12.2019–01.05.2025 tarihleri arasındaki paylaşımları, içerik analizi ve göstergebilimsel çözümleme tekniğinden yararlanılarak analiz edilmiştir. Araştırma, Lippmann’ın kamuoyu kuramı, Bernays’ın rıza mühendisliği yaklaşımı ve Chomsky-Herman’ın propaganda modeli çerçevesinde yürütülmüştür.  Analiz sonucunda, TOGG’un yerli ve milli vurgular, kültürel semboller, üretim başarıları ve erişilebilirlik temaları aracılığıyla hem duygusal hem ideolojik düzeyde toplumsal rıza üretmeyi hedeflediği tespit edilmiştir.
Keywords: Toplumsal Rıza Üretimi; Rıza Mühendisliği; Dijital İletişim; Halkla İlişkiler; TOGG