İşletmelerde Mantar Yönetimin Çalışanların Örgütsel Vatandaşlık ve Örgütsel Yengeç (Yengeç Sepeti) Sendromuna Etkisi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, işletmelerde uygulanan mantar yönetim tarzının çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışı (ÖVD) ve yengeç sepeti sendromu (YSS) üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Mantar yönetim, bilgi paylaşımının sınırlı olduğu, katılımcı karar alma süreçlerinin dışlandığı ve yöneticilerin kontrolü ellerinde tutmak adına şeffaflıktan uzaklaştığı bir yönetim anlayışını ifade etmektedir. Araştırma kapsamında, Kayseri ilinde faaliyet gösteren üç hastanede görev yapan 279 sağlık çalışanından toplanan veriler doğrultusunda doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon ve çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular, mantar yönetimin ÖVD üzerinde negatif, YSS üzerinde ise pozitif ve anlamlı etkiler yarattığını göstermiştir. Özellikle yetersiz bilgi paylaşımı ve güç kaybı endişesi boyutlarının bu ilişkilerde belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, yönetsel şeffaflık ve açık iletişimin çalışan davranışları üzerindeki önemine işaret ederken, mantar yönetimin yalnızca gönüllü katkı davranışlarını değil, aynı zamanda kıskançlık ve sabotaj gibi yıkıcı tutumları da tetiklediğini ortaya koymaktadır. Bu yönüyle çalışma, örgütsel davranış alanına hem teorik katkı sağlamakta hem de uygulayıcılara stratejik yönetim yaklaşımlarını gözden geçirme fırsatı sunmaktadır. Ayrıca çalışma, farklı yönetim biçimlerinin örgütsel psikolojiye olan etkilerine dair daha derinlemesine araştırmalara zemin hazırlamaktadır.
Keywords: Mantar Yönetim; Örgütsel Vatandaşlık; Yengeç Sepeti Sendromu; Yönetim Tarzları; Örgütsel Davranış