Sosyal Medyanın Finansal Okuryazarlık Üzerindeki Etkisi: Samsun Örneği (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, Samsun ilinde ikamet eden 18 yaş ve üzeri bireyler üzerinde yürütülen anket çalışması aracılığıyla finansal okuryazarlık (FO) düzeyini ve sosyal medya kullanımının FO üzerindeki etkisini incelemektedir. OECD/INFE çerçevesi temel alınarak yapılandırılan anket formu, üç ana bölümden oluşmaktadır: katılımcıların demografik özellikleri, temel finansal bilgi düzeyleri ve sosyal medyanın finansal amaçlı kullanımı. Toplam 401 katılımcıdan çevrim içi olarak toplanan veriler SPSS 21.0 programında analiz edilmiştir. Bulgular, genel FO düzeyinin düşük olduğunu; ancak yaş, eğitim ve gelir düzeyi arttıkça anlamlı biçimde yükseldiğini göstermektedir. Erkek katılımcılar kadınlara kıyasla daha yüksek puanlar almıştır. Kredi kartı ve bireysel emeklilik sistemi (BES) kullanımı, FO üzerinde pozitif etkili bulunurken; internet bankacılığı kullanımının anlamlı bir farklılık yaratmadığı saptanmıştır. Sosyal medya kullanımı ile FO arasında zayıf fakat istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bu durum, sosyal medyanın finansal bilgiye erişimi kolaylaştırabileceğini ancak tek başına etkili bir öğrenme ortamı sunamayabileceğini göstermektedir. Sonuçlar, FO’nun yalnızca bilişsel bir yeterlilik değil; aynı zamanda deneyim, tutum ve davranışla gelişen çok boyutlu bir alan olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, özellikle kadınlar, gençler ve düşük gelirli gruplara yönelik yerel düzeyde dijital içerik destekli FO eğitim programlarına duyulan ihtiyaca dikkat çekmektedir. Belediyeler, STK’lar ve finansal kurumların iş birliğiyle geliştirilecek bütüncül müdahale modelleri, toplumsal düzeyde FO’nun artırılmasına katkı sağlayabilir.
Keywords: Enflasyon; Finans; Finansal Okuryazarlık