Türkiye’de Emtea Sigortacılığı Üzerine Ampirik Bir Analiz (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, Türkiye’de emtea (nakliyat) sigortacılığının yapısını, uygulamalarını ve piyasa dinamiklerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Emtea sigortacılığı; kara, deniz, hava ve demir yolu ile taşınan malların taşıma sırasında maruz kalabileceği zararların teminat altına alınmasını sağlayan, sigortacılık alan yazınında bir branştır. (Emtia Nakliyat Sigortası Genel Şartları, 1953). Türkiye bağlamında emtea sigortalarının kapsamı ve uygulanış biçimi, mevzuat, piyasa aktörleri, sigorta primleri, teminat türleri ve tarife oluşumu ile birlikte değerlendirilmelidir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye bağlamında emtea sigortacılığı üzerine kapsamlı bir nicel analiz sunarak alan yazındaki boşluğu doldurmak ve politika yapıcılar, sigorta şirketleri ile lojistik aktörleri için pratik öneriler geliştirmektir. Çalışmada, Türkiye’de emtea (nakliyat) sigortacılığı ile makroekonomik göstergeler arasındaki ilişkiler 2014 - 2024 dönemine ait aylık veriler kullanılarak incelenmiştir. ADF birim kök testleri sonucunda tüm değişkenlerin birinci farkta durağan olduğu belirlenmiş; Johansen eşbütünleşme testi değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki bulunduğunu göstermiştir. Granger nedensellik analizi sonuçlarına göre dış ticaret hacmi, faiz oranı ve ortalama döviz kuru değişkenleri, emtea sigorta prim üretiminin anlamlı belirleyicileridir. Sektörel veriler, 2019 - 2024 döneminde poliçe sayısında istikrarlı, prim üretimi ve teknik kârda ise yüksek oranlı bir artış olduğunu ortaya koymuştur. Bulgular genel olarak, emtea sigortacılığının Türkiye ekonomisinde dış ticaret ve finansal göstergelere duyarlı bir yapıya sahip olduğunu ve ekonomik büyümeyi destekleyen bir finansal mekanizma olarak işlev gördüğünü göstermektedir.
Keywords: Emtea Sigortacılığı; Ekonomik Büyüme; Türkiye; Ekonometrik Analiz