Havayolu Çalışanlarının Sosyal Zekalarının Birey Örgüt Uyumu ve İş Tatmini Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, sosyal zekânın birey-örgüt uyumu ve iş tatmini üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada nicel yöntem kullanılmış ve veri toplama tekniği olarak anketten yararlanılmıştır. Çalışmanın evrenini havacılık sektöründe havalimanı yer hizmetlerinde görev yapan çalışanlar oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme yöntemiyle 420 kişiye ulaşılan çalışmada, eksik ve hatalı doldurulan formlar elendikten sonra 386 katılımcının verisi analize dâhil edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 24.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Analiz sürecinde frekans dağılımları, güvenirlik ve faktör analizleri, korelasyon ve çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır.Araştırma bulgularına göre sosyal zekâ, birey-örgüt uyumunu ve iş tatminini pozitif ve anlamlı biçimde etkilemektedir. Sosyal zekânın alt boyutları düzeyinde incelendiğinde, sosyal bilgi süreci ve sosyal farkındalık boyutlarının birey-örgüt uyumunu anlamlı biçimde yordadığı, buna karşılık sosyal beceri boyutunun etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. İş tatmini açısından ise sosyal beceri ve sosyal farkındalık boyutlarının iş tatminini pozitif yönde ve anlamlı biçimde etkilediği, sosyal bilgi süreci boyutunun ise iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, sosyal zekânın özellikle sosyal farkındalık boyutunun, havacılık sektöründe çalışanların örgütsel uyum ve iş tatmini düzeylerini artırmada kritik bir kişisel yetkinlik alanı olduğunu ortaya koymaktadır.