Çataldaki Kimlik: Sosyal Kimlik Teorisi Kapsamında Yerel Yiyecek Tüketim Niyetinin İncelenmesi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Küreselleşmenin belirgin etkisiyle, alan yazında tüketici kimliklerinin önemi yükselmekte; bu bağlamda, kimlik ile ürün tercihi arasındaki ilişkinin anlaşılması stratejik bir gereklilik haline gelmektedir. Küreselleşme bireylerin kimlik algılarını dönüştürürken, bu dönüşümün gastronomi tercihleri üzerindeki etkileri de merak konusu uyandırmıştır. Bu doğrultuda çalışmada, bireylerin yerel ve küresel kimlik algıları ile yerel yiyecek tüketme niyetleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, tüketicilerin küreselleşme süreciyle şekillenen sosyal kimliklerinin (yerel ve küresel kimlik) yerel yiyecekleri tercih etme eğilimleri üzerindeki etkisi, sosyal kimlik teorisi temel alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veri toplamak için anket formu kullanılmıştır. Araştırma verileri, İstanbul’da yaşayan ve gönüllü olarak katılım sağlayan 264 kişiden çevrim içi Google form aracılığıyla elde edilmiştir. Toplanan veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Bulgular, yerel kimliğin yerel yiyecek tüketme niyeti üzerinde pozitif ve anlamlı bir etki yarattığını; küresel kimliğin ise negatif ancak istatistiksel açıdan anlamlı olmayan bir ilişki sergilediğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak çalışma, kimliğin yalnızca sosyolojik bir aidiyet boyutu değil, aynı zamanda tüketicilerin gastronomi tercihlerini şekillendiren önemli bir psikolojik unsur olduğunu gösterebilmektedir. Ayrıca sosyal kimlik teorisinin gastronomik davranışları açıklamada da güçlü bir kuramsal temel sunduğu görülebilmektedir.
Keywords: Sosyal kimlik teorisi; yerel kimlik; küresel kimlik; yerel yiyecek tüketim niyeti; gastronomi