Finansal Esneklik, Sürdürülebilirlik ve Performans: BİST İmalat Sektörü Üzerine Ampirik Bir İnceleme (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan imalat sektöründeki firmaların finansal esneklik düzeylerinin (Firm Financial Flexibility Index - FFI) finansal performans üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, BİST Sürdürülebilirlik Endeksinde yer alan 21 imalat firmasının 2010-2022 yılları arasındaki verilere panel veri analizi uygulanmış; finansal performans göstergesi olarak ROA (aktif kârlılık), ROE (özsermaye kârlılığı) ve Tobin Q oranı kullanılmıştır. İşletmelerin FFI değeri açıklanan yıl sonu finansal tablolardan elde edilmiştir. Analizde kullanılan veriler Kamu Aydınlatma Platformundan (KAP) ve Finnet üzerinden temin edilmiştir. Ayrıca pandemi öncesi ve pandemi dönemi olmak üzere iki alt dönem ayrı ayrı incelenmiştir. Bu bağlamda özellikle pandemi gibi belirsizlik dönemlerinde imalat sektöründeki firmalarının finansal esneklik düzeylerinin finansal performans üzerindeki etkisinin nasıl değiştiği araştırılmıştır.   Elde edilen bulgulara göre, genel dönemde finansal esnekliğin ROA ve ROE üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi bulunurken, Tobin Q oranı üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilmemiştir. Pandemi döneminde ise finansal esnekliğin ROA üzerindeki etkisi daha belirgin hale gelmiş, bu da belirsizlik ortamlarında esnek finansal yapının işletme kârlılığına katkı sunduğunu göstermiştir. Çalışma, sürdürülebilirliğin önemli bir bileşeni olarak değerlendirilebilecek finansal esnekliğin, özellikle kriz dönemlerinde firmalar için koruyucu ve performans artırıcı bir unsur olduğunu ortaya koymaktadır.
Keywords: finansal esneklik; Sürdürülebilirlik; Finansal performans; Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ESG); Panel veri analizi