İklim Riskinin Tarımsal Emtia Getirilerine Farklı Zaman Ölçeklerindeki Asimetrik Etkileri (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Çalışmada, iklim politikası belirsizliğinin farklı zaman ölçeklerinde tarımsal emtia getirileri üzerindeki asimetrik etkilerinin belirlenebilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada üç aşamalı bir uygulama prosedürü geliştirilmiş ve asimetrik iklim politikası belirsizliği şoklarından 12 tarımsal emtia getirisinin pozitif ve negatif şoklarına olan nedensellik ilişkisi, Pata ve Yılancı (2020) Kesirli Frekanslı Esnek Fourier Formunda Toda ve Yamamoto nedensellik testi ile sınanmıştır. Çalışma ile ulaşılan en önemli bulgu, iklim politikası belirsizliği endeksinde yaşanan artış ve azalışlardan ele alınan tüm tarımsal emtia getirilerindeki artış ve azalışlara nedensellik ilişkileri bulunmasıdır. Ayrıca çalışma ile iklim politikası belirsizliği şoklarından incelenen tüm tarımsal emtia getirilerine asimetrik ilişkiler tespit edilmiştir. Çalışma ile ulaşılan bir diğer önemli bulgu, çok kısa dönemde asimetrik iklim politikası belirsizliği şoklarından tüm tarımsal emtia getirilerindeki artış ve azalışlara nedensellik ilişkisi bulunmasıdır. Farklı zaman ölçeklerine ilişkin sonuçlar, asimetrik iklim politikası belirsizliği şoklarından tarımsal emtia getirilerindeki artış ve azalışlara sırasıyla çok kısa dönemde, uzun dönemde, orta dönemde ve kısa dönemde daha çok nedensellik ilişkisi bulunduğunu göstermektedir. Bulgular ayrıca, tespit edilen nedensellik ilişkilerinin neredeyse tümünün kalıcı yapıda olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, iklim politikası belirsizliğinin yalnızca çevresel sürdürülebilirlik açısından değil, aynı zamanda ekonomik istikrar ve gıda güvenliği açısından da stratejik bir risk unsuru olduğuna işaret etmektedir.
Keywords: İklim Politikası Belirsizliği; Tarımsal Piyasalar; Asimetri; Kalıcılık; Risk Yönetimi