BİST Orman Kağıt Basım Endeksinde İşlem Gören İşletmelerin Finansal Başarısızlık Risk Tahmini (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Finansal başarısızlık, işletmelerin finansal yükümlülüklerini vadesinde yerine getirememe durumu olarak tanımlanmaktadır. Finansal başarısızlık zamanında tespit edilip önlem alındığı takdirde engellenebilmektedir. Literatürde finansal başarısızlık risk ölçümü yapan birçok model yer almaktadır. Bu çalışmada Borsa İstanbul’da işlem gören Orman Kağıt Basım Endeksi (XKAGT) işletmelerinin finansal başarısızlık risk analizinin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın analiz dönemi 2020-2024 olarak belirlenmiştir. Çalışmanın örneklemini söz konusu analiz döneminde yıllık verilerine eksiksiz olarak ulaşılabilen 11 işletme oluşturmaktadır. Çalışmada literatürde sıklıkla yer alan Altman Z, Springate S, Zmijewski X ve Grover G modelleri kullanılmıştır. Çalışma bulguları sonucunda Altman Z modelinde beş, Springate S modelinde sekiz, Zmijewski X modelinde iki, Grover G modelinde ise üç işletme finansal sıkıntı bölgesinde yer almıştır. Tüm modellerde güvenli bölgede yer alan işletme sayısı iki olurken; iki işletme ise tüm modellerde finansal sıkıntı bölgesinde yer almıştır. Bulgular genel olarak değerlendirildiğinde başarısız işletme sayısının en fazla olduğu model Springate S; en az en az olduğu model ise Zmijewski X olarak tespit edilmiştir. Ayrıca analiz döneminin kapsadığı Covid-19 pandemi döneminde skorlarda anlamlı bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Çalışmada Orman Kağıt Basım sektöründe finansal başarısızlık risk analizinin gerçekleştirilmesine yönelik çok boyutlu bir analiz gerçekleştirilmiştir. Çalışma bulguları sektörde faaliyet gösteren paydaşlar ve yatırımcılar için önemli bilgiler sağlamaktadır.
Keywords: Finansal Başarısızlık; Altman Z; Springate S; Grover G; Zmijewski X