Türkiye'de Ekonomik Büyüme ile Profesyonel Muhasebe İstihdamı Arasındaki Sektörel Bağlantının İncelenmesi; Bir Panel Veri Analizi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Muhasebe meslek mensupları, işletmelerin ticari faaliyetlerinin mevzuat ve genel kabul görmüş muhasebe ilke ve standartları kapsamında kayıt altına alınması, defterlerinin tutulması, finansal tablolarının oluşturulması, beyannamelerinin verilmesi, raporlanması, denetimi ve bu bilgilerin ilgililere sunulmasını sağlamaktadırlar. Bu çalışma, Türkiye'de farklı sektörlerdeki ekonomik büyümenin muhasebe meslek mensuplarının istihdamı üzerindeki etkisini il düzeyinde panel veri analizi kullanarak araştırmaktadır. 2009-2023 dönemi için 71 ile ait ekonomik faaliyet ve muhasebe istihdam verilerinden oluşturulan panel veri seti, kesitsel bağımlılık ve eğim heterojenliğinin varlığını ortaya koymuştur. Buna göre, ikinci nesil bir tahmin yöntemi olan Artırılmış Ortalama Grup (AMG) kullanılmıştır. Sonuçlar, ekonomik büyümenin muhasebe istihdamı üzerindeki etkisinin sektörler arasında farklılık gösterdiğini göstermektedir. Özellikle finans ve sigorta sektörlerinin yanı sıra kamu yönetimi, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerdeki büyüme, istihdam üzerinde önemli ve pozitif bir etki oluşturmaktadır. Buna karşılık, tarım, sanayi, imalat ve genel hizmetlerdeki büyümenin muhasebe istihdamı üzerinde önemli bir etkisi olmadığı görülmektedir. Bu bulgular, Türkiye'de ekonomik büyümenin sürekli olarak istihdam olanaklarına dönüşmediğini ve istihdam üretmeyen bir büyüme olgusunun yaygınlığını vurgulamaktadır.
Keywords: Ekonomik Büyüme; Muhasebe; Muhasebe Meslek Mensuplarının İstihdamı; Sektörel Analiz; İşgücü Talebi ve Arzı; Panel Veri