İklim Değişikliği Riskinin Türkiye Bankacılık Sektörü Karlılığına Etkisi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışmada, iklim değişikliği riskinin Türkiye bankacılık sektöründe faaliyet gösteren mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının karlılığı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla araştırmaya, 36 banka dahil edilerek 2006–2022 dönemini kapsayan dengeli bir panel veri seti oluşturulmuştur. Bankalara ait içsel dinamikler ve mevcut makroekonomik koşulları kapsamlı bir şekilde göz önünde bulundurmak amacıyla çalışmaya kontrol değişkenleri dahil edilmiştir. Bu çerçevede, ilk grup değişkenler bankacılık sektörünün finansal sağlamlık ve etkinlik göstergelerini yansıtan sermaye yeterlilik oranı, maliyet/gelir oranı, kredi/mevduat oranı ile takipteki alacakların toplam kredilere oranını içermektedir. İkinci grup değişkenler ise ekonomik faaliyetin genel düzeyini ve fiyat hareketlerini temsil eden gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme oranı ile enflasyon oranından oluşmaktadır. Çalışma bulguları, iklim değişikliği riskinin Türkiye’de faaliyet gösteren mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının karlılığı üzerinde negatif ve anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Analiz sonuçlarına göre anlamlı bulunan değişkenler arasında sermaye yeterlilik oranının banka karlılığı üzerinde pozitif bir etkisi olduğu gözlemlenirken, maliyet/gelir oranı ve takipteki kredilerin karlılığı üzerinde olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, ekonomik büyüme ve enflasyonun ise banka karlılığını pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın bulguları, iklim değişikliği riskinin banka karlılığı üzerinde belirleyici ve kritik bir faktör olduğunu desteklemektedir.
Keywords: İklim Değişikliği Riski; Türkiye Bankacılık Sektörü; Bankacılık Karı; İklim Değişikliği; Sistem GMM; Sabit Etkiler Modeli