Misyon İfadelerinin Stratejik Yönetim Bakış Açısıyla Değerlendirilmesi: JCI Akreditasyonlu Hastaneler Üzerine Nitel Bir Durum Çalışması (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışmanın amacı, sağlık kurumlarının misyon ifadeleri oluşturulurken literatürde belirtilen öğelerden hangilerine yer verilip verilmediğini belirlemektir. Çalışmada Türkiye’deki faaliyet gösteren sağlık kurumlarından Joint Commission International (JCI) tarafından akredite edilen kurumlar ele alınmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni ile yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde içerik analizi kullanılmış ve misyon ifadelerinin çözümlenmesi yapılmıştır. İkincil verilerin kullanıldığı çalışmada 42 sağlık kurumunun misyon ifadeleri internet sayfalarından elde edilmiş ve incelenmiştir. Analiz sonucunda, misyon ifadesinde bulunması gereken literatürde kabul görmüş dokuz öğenin tamamını kullanan kurum olmadığı, kurumların en sık kullandığı öğelerin müşteriler, ürün veya hizmetler, felsefe ve ayırt edici özelliktir. En az kullanılan öğelerin ise pazarlar, hayatta kalma, büyüme ve karlılık, çalışanlar için kaygı ve halktaki imaj kaygısı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kurumların kullandıkları misyon ifadelerinin benzer birkaç öğe etrafında yoğunlaştığı da gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda Türkiye’de sağlık kurumlarının misyon ifadelerini belirlerken literatürdeki araştırmalardan yararlanmadığı ve konuya gereken önemi vermediği görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda çalışmanın son bölümünde kurumlara ve daha sonra çalışma yapacak olan araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Stratejik yönetim; misyon; içerik analizi; Sağlık Kurumu.