Türkiye’de Bankacılık ve Sigortacılık Sektörlerinde İklim Risklerine Yönelik Algı, Kurumsal Hazırlık, Stratejik Uyum ve Yeşil Finans Uygulamalarının Değerlendirilmesi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, Türkiye’de bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde görev yapan profesyonellerin iklim risklerine yönelik algılarını, kurumsal hazırlık düzeylerini, stratejik uyum kapasitelerini ve yeşil finans yaklaşımlarına ilişkin tutumlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Nicel araştırma yaklaşımına dayalı olarak betimleyici tarama modeliyle yürütülen, çalışmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen “İklim Riskleri ve Yeşil Finans Uyum Ölçeği” (İR-YFUÖ) aracılığıyla Türkiye genelinde farklı kurum ve bölgelerden 388 katılımcıdan toplanmıştır. SPSS ve AMOS programlarıyla yapılan analizlerde, ölçeğin beş boyutlu yapısı Açıklayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizleriyle doğrulanmıştır. Ayrıca Cronbach Alfa, bileşik güvenirlik ve ortalama varyans açıklaması değerleri yüksek düzeyde iç tutarlılık ve yakınsak geçerliliği göstermiştir. Fornell–Larcker kriteri ve HTMT oranları ayırım geçerliğini, test-tekrar-test korelasyonları ise ölçeğin zaman içi kararlılığını desteklemiştir. Bulgular, İR-YFUÖ’nün Türkiye’de finansal sektör bağlamında iklim riskleri ve yeşil finans uyumunu ölçmede geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu ortaya koymaktadır. Katılımcıların iklim risklerine ilişkin farkındalıklarının yüksek olduğu; buna karşın stratejik uyum ve kurumsal uygulama düzeylerinde gelişmeye ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir. Ayrıca cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, sektör ve görev pozisyonuna göre bazı boyutlarda anlamlı farklılıklar bulunurken, mesleki deneyim süresine göre anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuçlar, finansal kurumların sürdürülebilirlik odaklı dönüşümleri destekleyecek politik düzeyde adımlar atması gerektiğini göstermektedir.
Keywords: İklim Riskleri; Yeşil Finans; Çevresel Risk Algısı; Geçerlilik; Güvenirlik