İşyeri Arkadaşlığının Örgütsel Kronizm Üzerindeki Etkisinde İnformal İlişkilerin Aracılık Rolü (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu araştırmanın amacı işyeri arkadaşlığının örgütsel kronizm üzerindeki etkisinde informal ilişkilerin aracı rolünün belirlenmesidir. Bu amaçla Kırşehir ilindeki kamu kuruluşlarında çalışanlar üzerinde anket uygulaması yapılmıştır. Kırşehir’de toplamda 6.010 kamu çalışanı yer almakta olup örneklemi bu kişiler içerisinde basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 386 çalışan oluşturmaktadır. Nicel araştırma deseninin benimsendiği çalışmada işyeri arkadaşlığı ölçeği, örgütsel kronizm ölçeği ve informal ilişkiler ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizi SPSS 26.00 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre işyeri arkadaşlığının örgütsel kronizm üzerindeki etkisinde informal ilişkilerin aracılık rolü olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra işyeri arkadaşlığının örgütsel kronizm üzerinde anlamlı etkisi bulunmaktadır. Diğer yandan örgütsel kronizmin informal ilişkiler üzerinde anlamlı etkisi bulunduğu görülmektedir.
Keywords: İşyeri Arkadaşlığı; Örgütsel Kronizm; İnformal İlişkiler