İşletmecilik Araştırmalarında Göz İzleme: Deney Tasarımı ve Uygulamalara Yönelik Bir Yol Haritası (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Göz izleme teknolojisi, bireylerin görsel dikkatlerinin bilişsel süreçler ve karar verme davranışlarıyla ilişkisini gerçek zamanlı ve nesnel biçimde incelemeye olanak sağlayan deneysel bir araştırma yöntemidir. Son dönemlerde işletmecilik araştırmalarında kullanımı yaygınlaşmasına rağmen, deney tasarımı, örneklem seçimi, veri kalitesi ve analiz süreçlerine ilişkin metodolojik zorluklar, araştırmacılar için belirsizlikler yaratmaktadır. Ayrıca işletme alanına özgü sistematik bir çerçeve sunan çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir.Bu çalışma, işletmecilik araştırmalarında göz izleme teknolojisi kullanımını kapsamlı olarak incelemeyi ve işletmecilik perspektifinde metodolojik bir kaynak sunmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda; finans, pazarlama, üretim ve yönetim fonksiyonları özelinde gerçekleştirilmiş göz izleme çalışmalarına ilişkin kapsamlı bir literatür taraması sunulmakta; ardından göz izleme teknolojilerinin temel özellikleri ve deney tasarımında dikkat edilmesi gereken kritik noktalar ele alınmaktadır. Ayrıca, finansal karar verme bağlamında tasarlanan örnek bir göz izleme uygulaması üzerinden deney süreci uygulamalı olarak açıklanmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, işletmecilik araştırmalarında göz izleme teknolojisini kullanmayı hedefleyen araştırmacılara, teori ile pratiği bütünleştiren sistematik ve uygulamaya yönelik metodolojik bir yol haritası sunmaktadır.
Keywords: Göz İzleme; İşletmecilik; Görsel Dikkat; Deney Tasarımı; Deneysel Metedoloji