Genç Kızların Eğitime Katılımını Belirleyen Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Faktörler: Halfeti Örneği (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, genç kızların eğitime katılımını belirleyen sosyal, kültürel ve ekonomik faktörleri sosyal politika perspektifiyle incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel amacı, fırsat eşitliği, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ataerkil yapı gibi kavramsal çerçevenin, genç kızların eğitim süreçleri üzerindeki etkilerini Halfeti örneği üzerinden analiz etmektir. Çalışma, Türkiye’de bölgesel eşitsizliklerin belirgin olduğu ilçelerden biri olan Halfeti’de yürütülmüş; yerel sosyo-kültürel dinamiklerin eğitim kararları üzerindeki rolü tartışılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; olgubilim (fenomoloji) modeli kullanılmıştır.  Olgubilim deseni, 18- 24 yaş arası Halfeti’de yaşayan kadın ve erkeklerden oluşmaktadır. 15 kişi ile yapılan mülakatlar konunun derinlemesine ve ayrıntılı bir biçimde ortaya çıkarılmasına zemin hazırlamaktadır. Çalışma grubunda ise, 10 kadın ve 5 erkek katılımcı yer almaktadır. Bulgular, kız çocuklarının eğitime erişiminin ailelerin sosyo-ekonomik durumu, geleneksel toplumsal cinsiyet rolleri, ataerkil normlar ve erken evlilik gibi yapısal faktörlerden güçlü biçimde etkilendiğini göstermektedir. Halfeti örneğinde, özellikle ortaöğretime geçiş sürecinde kız çocuklarının eğitime katılımının belirgin biçimde azaldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak çalışma, genç kızların eğitime katılımının yalnızca bireysel ya da ailevi tercihlerle açıklanamayacağını; bütüncül, toplumsal cinsiyet duyarlı ve bölgesel özellikleri dikkate alan sosyal politika müdahalelerine ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.
Keywords: Genç Kızların Eğitime Katılımı; Sosyo-Ekonomik Faktörler; Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği; Ataerkil Yapı; Halfeti Örneği