Çalışma Sermayesi Yönetiminin Firma Performansı Üzerindeki Etkisi: BIST Enerji Sektörü Üzerine Ampirik Bir Analiz (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışmanın amacı, çalışma sermayesi yönetiminin firma performansı üzerindeki etkisini ampirik olarak incelemektir. Bu doğrultuda BIST Enerji sektöründe faaliyet gösteren 33 firmanın 2020Q4-2025Q3 çeyreklik frekanstaki finansal verileri panel veri analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Firmaların finansal performansı ROA ve ROE ile temsil edilmiştir. Çalışma sermayesi yönetiminin etkisi hem çalışma sermayesi yatırım ve finansman politikası gibi genel stratejiler üzerinden hem de nakit dönüşüm süresi, borç ödeme süresi, alacak tahsil süresi ve stok devir süresi gibi çalışma sermayesi yönetimi bileşenleri üzerinden ele alınmıştır. Analiz sonuçları, çalışma sermayesi yatırım politikasının hem aktif kârlılığı hem de özsermaye kârlılığı üzerinde önemli bir etkisinin olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma sermayesi yönetimi bileşenlerine ait katsayılar istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Çalışmaya kontrol değişkeni olarak dâhil edilen cari oran ve firma büyüklüğünün artmasının firma performansını artırdığı görülmüştür.
Keywords: çalışma sermayesi; firma performansı; panel veri; bist; enerji