Türkiye’de Kamu Sosyal Harcamaları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Fourier Temelli Ekonometrik Yaklaşımdan Kanıtlar (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Sosyal harcamalar, kapsayıcı ve sürdürebilir ekonomik büyümeyi teşvik eden temel politika araçlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Özellikle gelişmekte olan birçok ülkede kamu sektörü, beşeri sermayenin oluşumu ve ekonomik kalkınma için hayati önem taşıyan eğitim, sağlık ve sosyal koruma gibi hizmetlerin sağlanmasında öncü bir rol üstlenmektedir. Bu kapsamda gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye’de kamu sosyal harcamaların uzun dönemde ekonomik büyümeye katkı sağlayıp sağlamadığının belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda, bu çalışma Türkiye’de 1980-2024 dönemi için Fourier temelli ekonometrik yöntemlerle (Fourier KPSS, Fourier-Shin ve Fourier-DOLS) sosyal harcamaların ekonomik büyüme üzerindeki etkisini analiz etmektedir. Fourier-Shin yönteminden elde edilen bulgulara göre, kamu sosyal harcamaları ve ekonomik büyüme arasında yapısal kırılmalar altında eşbütünleşme ilişkisi geçerlidir. Fourier-DOLS yöntemiyle hesaplanan uzun dönem katsayılar, kamu sosyal harcamalarının ekonomik büyümeyi pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilediğini ima etmektedir. Böylesi bir bulgu, içsel büyüme modellerinin öngörüleriyle uyumlu olarak Türkiye’de uzun dönemde kapsayıcı ve istikrarlı bir ekonomik büyüme için kamu tarafından yapılan sosyal harcamaların önemini vurgulamaktadır. Politika yapıcılar uzun dönemde kapsayıcı ve istikrarlı ekonomik büyümeyi temin etmek için sosyal harcamalara daha fazla kaynak tahsis etmeli ve onların niteliğini arttıracak önlemler almalıdırlar.
Keywords: Sosyal Harcamalar; Ekonomik Büyüme; Ekonomik Kalkınma; Türkiye; Fourier