Sürdürülebilirliğin Performans Üzerine Etkisi: BİST Sürdürülebilirlik Endeksinde İşlem Gören Şirketler Üzerine Bir Araştırma (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Günümüzde sürdürülebilirliğin alt boyutları olan çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) uygulamaları, işletmelerin sürdürülebilirlik yaklaşımlarını yansıtmanın ötesine geçerek, tüketici tercihleri ve pazar talepleri gibi birçok faktör üzerinde önemli etkilere sahip olmaktadır. Bu yönüyle de işletmelerin net satışları üzerinde etkide bulunabilecek stratejik bir nitelik taşımaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın temel amacı Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde (XUSRD) yer alan işletmelerin 2018-2022 yılları arasındaki ESG performanslarının mali performans göstergelerinden biri olan net satışlar üzerindeki etkisini tespit etmeye çalışmaktır. Bu doğrultuda çalışmada panel veri analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda işletmelerin ESG göstergelerinin ve ESG’nin alt boyutlarından olan çevresel ve sosyal performanslarının net satışlar üzerindeki etkisinin pozitif ve istatistiki olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: ESG; Net Satışlar; Performans; Sürdürülebilirlik; Panel Veri Analizi