Türkiye'den Yurtdışına Hekim Göçü: Göç Eden ve Göç Etmeyen Hekimlerin İten Faktör Algılarının Karşılaştırmalı Analizi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, Türkiye’den yurtdışına hekim göçünü, göç eden ve göç etmeyen hekimlerin göçe iten faktörlere ilişkin algılarını karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Araştırma, 829 hekimin katılımıyla elde edilen nicel anket verisine dayanmaktadır. Göçe iten faktörler beşli Likert tipi ifadelerle ölçülmüş, ilgili boyutlar faktör puanlarına dönüştürülmüş ve iki grup arasındaki farklılıklar parametrik olmayan Mann–Whitney U testi kullanılarak sınanmıştır. Bulgular, iş yükü, ücret düzeyi, ülkenin ekonomik geleceğine ilişkin belirsizlik algısı ve hekimlik mesleğinin toplumsal saygınlığı gibi yapısal unsurların, göç eden ve göç etmeyen hekimler arasında istatistiksel olarak anlamlı algısal farklılaşma yaratan başlıca göçe iten faktörler olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, Türkiye’den hekim göçünün bireysel tercihlerden ziyade makro düzeydeki yapısal koşullarla yakından ilişkili bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır. Söz konusu koşulların, fiilen göç etmiş hekimlerin yanı sıra Türkiye’de çalışmayı sürdüren hekimlerin göç algılarını ve gelecek beklentilerini de önemli ölçüde şekillendirdiği anlaşılmaktadır. Çalışma, hekim göçüne yönelik politika müdahalelerinin yalnızca bireysel teşviklere odaklanmak yerine, iş yükünün azaltılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ekonomik istikrarın güçlendirilmesi ve hekimlik mesleğine yönelik kurumsal güvenin yeniden tesis edilmesini önceleyen yapısal yaklaşımlara dayanması gerektiğini vurgulamaktadır.
Keywords: Hekim Göçü; İten Faktörler; Sağlık İşgücü; Göç Algısı