Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrencilere Yönelik İnfografik Destekli Afet Eğitimi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Araştırmanın temel amacı, infografik destekli öğretimin, hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin afet eğitimi becerilerini kazanmaları üzerindeki etkililiğini belirlemek ve edinilen kazanımların sürekliliğini incelemektir. Çalışmanın kapsamı, deprem öncesi hazırlık, deprem anında doğru davranış sergileme ve deprem sonrası güvenli tahliye süreçlerine yönelik becerilerle sınırlandırılmıştır. Araştırma, tek denekli araştırma modellerinden denekler arası çoklu yoklama deseni kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 2024 - 2025 eğitim-öğretim yılında özel eğitim sınıfına devam eden, 15 yaşında ve hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı bulunan üç öğrenci oluşturmuştur. Öğretim sürecinde araştırmacı tarafından geliştirilen infografik materyaller kullanılmıştır. Veriler, başlama düzeyi, öğretim, izleme ve genelleme oturumlarında toplanmıştır. Görsel analiz, örtüşmeyen veri yüzdesi ve Tau-U yöntemleriyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, infografik destekli öğretimin hedeflenen afet eğitimi becerilerini kazandırmada tüm katılımcılar üzerinde %100 düzeyinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların kazandıkları becerileri öğretim sonrasında da yüksek düzeyde korudukları ve farklı ortam, kişi veya materyallere başarıyla genelleyebildikleri belirlenmiştir. Özel gereksinimli bireylere yönelik afet eğitiminde infografiklerin etkin bir öğretim aracı olarak kullanılması önerilmektedir.
Keywords: Aile Eğitimi; zihinsel yetersizlik; infografik; tek denekli araştırma; deprem