Sürdürülebilir Turizmin Çevresel Göstergeleri Kapsamında Ege Bölgesi’nin Değerlendirilmesi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Sürdürülebilir turizm, çevrenin korunmasını ve yerel toplulukların kültürel mirasının ve geleneksel değerlerinin korunmasını amaçlayan bir kalkınma biçimidir. Ekonomik, sosyal ve çevresel açılardan destinasyonların ilerlemesini teşvik etmeyi amaçlar. Dünya Turizm Örgütü, sürdürülebilir turizm uygulamalarını ölçmek için ekonomik, sosyal ve çevresel yönleri kapsayan 140 gösterge belirlemiştir. Bu çalışma, Ege Bölgesi'ndeki illeri bu sürdürülebilir turizm göstergeleri açısından analiz etmeyi ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilir turizm, turizm faaliyetlerinin uzun ömürlü olmasını sağlamada önemli bir rol oynar. Sürdürülebilir planlama benimsenmediğinde, bir turizm alanının kalitesi düşecek ve dolayısıyla turistler tarafından tercih edilmesi azalacaktır. Bu nedenle turizmden istenen fayda elde edilemeyecektir.Sürdürülebilir turizm göstergelerini inceleyerek, Ege Bölgesi'ndeki mevcut durumu değerlendirmek, iyileştirmeye ihtiyaç duyan alanları belirlemek ve iyileştirmeye yönelik çabaları kolaylaştırmak amaçlanmaktadır. Çevresel göstergeler kapsamında Ege Bölgesi'nde katı atık toplama, hava kirletici kükürt dioksit (SO2) ve partikül madde (PM10) değerleri, doğal kaynak kullanımı (organik tarım üretimi), ekosistem duyarlılığı, erozyon kontrol çalışmaları ve ağaçlandırma alanları belirlenmiştir. Bu göstergelerin belirlenmesiyle çevre üzerindeki olumsuz etkiler ortaya çıkarılacak ve çevresel sürdürülebilirliğin gerçekleştirilmesi için alınması gereken önlemler belirlenecektir. Turizm ve çevre birbirleriyle yakın ilişki içindedir. Sürdürülebilir turizmde başarıya ulaşmak için turizmin çevre üzerindeki etkilerinin araştırılması önemlidir.
Keywords: Turizm; Sürdürelibilirlik; Ege Bölgesi; Sürdürülebilir Turizm; Çevre