Teknoloji Kabul Modeli ve Öğretmenlerin Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Kullanımı: Yapısal Eşitlik Modellemesi ile Bir Analiz (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, öğretmenlerin Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kullanımına yönelik davranışlarını Teknoloji Kabul Modeli (TKM) çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Veri toplama sürecinde Türkiye'nin Bilecik ilinde görev yapan toplam 326 ortaokul öğretmeni çevrimiçi bir ankete katılmıştır. Yapısal eşitlik modellemesi analizi sonucunda elde edilen bulgular, mevcut literatür ile yüksek düzeyde tutarlılık göstermekte olup, aynı zamanda on yıl önce aynı ölçek kullanılarak ilkokul öğretmenleri üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın bulgularıyla da örtüşmektedir. Bulgular, öğretmenlerin EBA'yı kolay kullanımlı bir platform olarak algılamalarının, platformun faydalılığına yönelik değerlendirmelerini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Öğretmenlerin EBA'ya yönelik tutumları, büyük ölçüde platformun faydası ve kullanım kolaylığı algıları tarafından şekillenmekte ve bu algılar da öğretmenlerin platformu kullanma niyetlerini doğrudan etkilemektedir. Dikkat çekici bir şekilde, gerçek kullanım davranışı bu niyetlerden doğrudan etkilenmektedir. Sonuç olarak, öğretmenlerin dijital platformlarla etkileşimini teşvik etmek amacıyla, kullanılabilirliği önceliklendiren tasarım ve eğitim stratejilerinin geliştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Keywords: Yapısal Eşitlik Modeli; Eğitim Bilişim Ağı; EBA; Teknoloji Kabul Modeli