İş Hayatında Toksik Liderliğin Örgütsel Sessizlik Üzerine Etkisi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışmanın amacı, toksik liderlik ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkiyi tek yönlü bir etki çerçevesinin ötesine taşıyarak karşılıklı ve döngüsel bir model kapsamında incelemektir. Araştırmada, toksik liderliğin (istismarcılık, kendini ön plana çıkarma, narsistlik, öngörülemezlik ve otoriterlik) örgütsel sessizlik türleri (kabul edilen, savunma amaçlı ve örgüt yararına sessizlik) üzerindeki etkileri ile sessizlik türlerinin toksik liderlik boyutlarını nasıl etkilediği test edilmiştir.Veriler, Kırklareli ilinde farklı sektörlerde çalışan 567 kişiden anket yöntemiyle toplanmış; Schmidt (2008) Toksik Liderlik Ölçeği ve Van Dyne vd. (2003) Örgütsel Sessizlik Ölçeği kullanılmıştır. Hipotezler çoklu regresyon analizleri ile sınanmıştır.Bulgular, istismarcılık ve kendini ön plana çıkarma boyutlarının kabul edilen sessizliği artırdığını; kabul edilen ve savunma amaçlı sessizliğin ise narsistlik ve öngörülemezlik davranışlarını güçlendirdiğini göstermektedir. Buna karşılık örgüt yararına sessizliğin bazı toksik liderlik boyutlarını zayıflatıcı bir rol oynadığı belirlenmiştir.Çalışma, toksik liderlik ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin doğrusal değil, karşılıklı etkileşimlere dayanan dinamik bir yapı sergilediğini ortaya koyarak literatüre bütüncül bir model önermektedir.
Keywords: İş Hayatı; Toksik Liderlik; Örgütsel Sessizlik; Örgütsel Davranış; Yönetim