Çevrim İçi ve Çevrim Dışı Perakende Sektör Getirileri Arasındaki İlişkilerin Analizi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Günümüzde perakende sektöründe inovatif gelişmeler ve dijitalleşme süreçleri ile birlikte önemli yapısal dönüşümler yaşanmaktadır. Artan teknolojik yenilikler ve COVID-19 pandemisinde değişen alışkanlıklar çevrim içi alışverişlerin perakendecilik sektöründeki payını arttırmaktadır. Son yıllarda e-ticaretin yükselişi çevrim dışı perakendecilerin dijital stratejilere adapte olmalarını zorunlu hâle getirmektedir. Farklı dinamiklere sahip çevrim içi ve çevrim dışı perakende sektörleri arasında karşılıklı etkileşimler yer almaktadır. Dolayısıyla, çevrim içi ve çevrim dışı perakendeciliğin birbirleriyle etkileşimi, bu etkileşimlerin yapısı ve zaman içerisinde nasıl değiştiği önemli bir araştırma konusu haline gelmektedir. Zamanla değişen asimetrik ilişkiler, işletmelerin kârlılığını, piyasa değerini ve hisse senedi getirilerini önemli düzeyde etkileme potansiyeline sahiptir. Bu çalışmanın amacı global bazda çevrim içi ve çevrim dışı perakendecilik sektörlerini temsil eden endeksler arasındaki ilişkileri asimetrik frekansta nedensellik testi ile analiz ederek bu açıdan literatürdeki boşluğu doldurmaktır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular çevrim içi ve çevrim dışı perakendecilik sektörlerinin birbirlerinden bağımsız hareket etmediğini, şoklar karşısında karşılıklı ve zamanla değişen tepkiler verdiğini göstermektedir. Sonuç olarak, bu çalışma çevrim içi ve çevrim dışı perakendecilik sektörleri arasındaki ilişkilerin yönünü ve zamanla değişen yapısını ortaya koyarak literatüre özgün bir katkı sunmaktadır.
Keywords: e-ticaret; Çevrim içi ve çevrim dışı perakende sektörü; Perakende sektörü getirileri; Nedensellik; Asimetrik İlişkiler