Boş Zaman Deneyimi Ve Yöresel Mutfak Tercih İlişkisi: Van’da Yaşayan Farklı Bölgelerden Gelen Bireyler Üzerine Bir Araştırma (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Boş zaman tüketimi, bireylerin iş ve diğer zorunlu faaliyetler dışında kalan zamanlarını çeşitli etkinliklerle değerlendirdikleri bir süreçtir. Bu süreçte bireyler yalnızca dinlenme ve rahatlama amacıyla değil, aynı zamanda kültürel deneyimler yaşamak amacıyla da farklı etkinliklere yönelmektedir. Bu etkinliklerden biri de yöresel mutfak deneyimidir. Bu araştırma, Van ilinde yaşayan farklı coğrafi bölgelerden bireylerin boş zaman tüketiminde yöresel mutfak deneyimlerine yönelik ilgi ve tutumlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veriler anket tekniğiyle toplanmıştır. Araştırma kapsamında 460 katılımcıdan elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans analizi, faktör analizi, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, katılımcıların boş zamanlarını değerlendirirken sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin yanı sıra yöresel mutfak deneyimlerine de ilgi gösterdiklerini ortaya koymuştur. Katılımcıların büyük bölümü Van yöresel mutfağını lezzetli bulmuş ve bu mutfağı deneyimlemeye yönelik olumlu görüş bildirmiştir. Ayrıca yöresel yemeklerin sağlıklı yapısı ve geleneksel sunum biçimleri önemli bulunmuş, yerel mutfak deneyiminin boş zaman değerlendirmesine katkı sağladığı ifade edilmiştir. Araştırmanın, yöresel mutfak ile boş zaman tüketimi arasındaki ilişkinin anlaşılmasına katkı sağlaması ve Van mutfağına ilişkin literatüre bölgesel düzeyde veri sunması beklenmektedir.
Keywords: Yöresel mutfak, gastronomi turizmi, boş zaman tüketimi, Van.; Yöresel Mutfak; Gastronomi Turizmi; Boş Zaman; Van