Üniversite Gençliğinde Evlilik Kaygısının İncelenmesi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Geçmişten günümüze insanlığın ve toplumun devamlılığı aile kurumu ile sağlanmıştır. Bu noktada gençlerin evliliğe ve aile kurmaya yönelik görüşleri üzerinde durmak önemlidir. Çünkü toplumlar varlığını gençlerin evlilik aracılığıyla bir aile kurması ve çocuk sahibi olarak yeni nesilleri yetiştirmesi ile sürdürecektir. Dolayısıyla gençlerin evlenmemesi veya evlenmeyi ertelemeleri toplumun devamlılığı için bir tehlike oluşturabilmektedir. Evlilik kararı üzerinde etkili pek çok faktör bulunmakla beraber özellikle son dönemlerde finansal koşullar ve geleceğe dair umut beklentisi bu kararı şekillendirmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, üniversite gençliğinde finansal refah ve umutsuzluk ile evlilik kaygısı arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinde okuyan lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmada çevrimiçi anket uygulaması ile 364 öğrenciye ulaşılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson momentler çarpımı korelasyon testiyle analiz edilmiştir. Etki analizi için PROCESS Macro kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda üniversite gençliğinde evlilik kaygısı ile umutsuzluk, evlilik kaygısı ile finansal refah ve umutsuzluk ile finansal refah arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konulmuştur. Aynı zamanda finansal refahın evlilik kaygısı ve umutsuzluk arasında aracı bir etken olduğu elde edilen sonuçlar arasında yer almıştır.
Keywords: Evlilik; Kaygı; Umutsuzluk; Finansal Refah; Evlilik Kaygısı