Dijital Yönetimlerin Siber Güvenlik Stratejileri: AB ve Finlandiya İncelemesi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, dijital dönüşüm süreciyle birlikte karmaşıklaşan siber tehditlerin kamu yönetimi ve politika yapım süreçleri üzerindeki etkilerini Avrupa Birliği (AB) ve Finlandiya örnekleri üzerinden incelemektedir. AB, siber güvenlik alanında normatif bir liderlik hedefiyle hareket etmekte; yasal düzenlemeler, kurumsal koordinasyon ve dayanıklılık politikalarıyla, bütünleşik bir güvenlik kültürü oluşturmaya çalışmaktadır. NIS2 Direktifi, Siber Dayanıklılık Yasası, Dijital Hizmetler Yasası, Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ve Yapay Zekâ Yasası, birliğin dijital güvenliği kapsamlı bir normatif çerçeveye oturtma girişimlerinin temelini oluşturmaktadır. Ancak üye devletler arasındaki uygulama farklılıkları, AB düzeyinde siber güvenlik stratejilerinin etkinliğini ve sürdürülebilirliğini sınırlandırmaktadır. Finlandiya ise 2024–2035 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi kapsamında katılımcı yönetişim, kamu–özel iş birliği, kriptografi, yapay zekâ uygulamaları ve ulusal izleme mekanizmalarını bütünleştirerek operasyonel düzeyde güçlü bir model ortaya koymuştur. Ülkenin stratejisi, siber güvenliği yalnızca teknik bir savunma aracı olarak değil, ekonomik kalkınma, demokratik yönetişim ve ulusal egemenliğin dijital boyutu olarak ele almaktadır. Çalışma sonucunda, sürdürülebilir siber güvenliğin sadece teknolojik kapasiteyle değil, aynı zamanda kurumsal dayanıklılık, uluslararası iş birliği, insan kaynağının niteliği ve toplumsal farkındalık düzeyine bağlı olduğu kanısına varılmıştır. AB’nin normatif düzenleme kapasitesi ile Finlandiya’nın uygulama disiplini birlikte değerlendirildiğinde, Avrupa’nın bütüncül ve dirençli bir dijital güvenlik ekosistemi oluşturma potansiyeli giderek güçlenmektedir.
Keywords: Siber güvenlik stratejisi; avrupa birliği; finlandiya; kamu yönetimi; dijital yönetim