Sağlık Kurumlarında Yeşil Yönetim Uygulamalarının Kurumsal İtibara Etkisi (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışmanın amacı, sağlık turizmi yetki belgesine sahip hastanelerde uygulanan yeşil yönetim uygulamalarının kurumsal itibara etkisini ortaya çıkarmaktır. Nicel araştırma yapılarak araştırmanın amacına ulaşılmak istenmiştir. Araştırma, Antalya’da 23 hastanede çalışan 169 yönetici ile yapılmıştır. Anket ile toplanan verilerin analizi SPSS ve AMOS istatistik programları kullanılarak yapılmıştır. Yapısal eşitlik modeli ile üç model oluşturularak analiz gerçekleştirilmiştir. Model 1’in analiz sonucuna göre yeşil yönetim uygulamalarının kurumsal itibar üzerinde etkisi bulunmaktadır. Model 2’nin analiz sonucuna göre Yeşil Yönetim Uygulamaları ölçeğinin “Yeşil Yönetim Anlayışında Araştırma Geliştirme (Ar-ge) Faaliyetleri” alt boyutunun Kurumsal İtibar üzerinde etkisi bulunmamaktadır. Fakat Yeşil Yönetim Uygulamaları ölçeğinin diğer tüm alt boyutlarının Kurumsal İtibar üzerinde etkileri bulunmaktadır. Model 3’ün analiz sonucuna göre Yeşil Yönetim Uygulamaları ölçeği alt boyutlarının Kurumsal İtibar ölçeği alt boyutlarından “Ürün ve Hizmetler, Sosyal ve Çevresel Sorumluluk ve Finansal Performans” üzerinde etkileri bulunmaktadır. Yeşil Yönetim Uygulamaları ölçeğinin “Yeşil Yönetim Anlayışında Ar-ge Faaliyetleri” alt boyutunun Kurumsal İtibar ölçeği “Duygusal Çekicilik, Vizyon ve Liderlik ve İş Yeri Çevresi” alt boyutları üzerinde etkisi bulunmamaktadır. Fakat Yeşil Yönetim Uygulamaları ölçeğinin diğer tüm boyutlarının Kurumsal İtibar ölçeği “Duygusal Çekicilik, Vizyon ve Liderlik ve İş Yeri Çevresi” alt boyutları üzerinde etkileri bulunmaktadır. Çalışma sonucunda sağlık kurumlarının yönetiminde yeşil yönetim uygulamalarının tercih edilmesi sağlık kurumları ile ilgili kurumsal itibar algısını olumlu olarak etkilediği görülmüştür.
Keywords: Yeşil Yönetim; Yeşil Yönetim Uygulamaları; Kurumsal İtibar; Sağlık; Hastane