Dijital Veri Güvenliği Farkındalık Algısı ile Finansal Okuryazarlık ve Dijitalleşme Arasındaki İlişki (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Kişilerin dijital finans ortamında karşılaştıkları riskleri nasıl algıladıklarının ve bu riskleri nasıl yönettiklerinin anlaşılması açısından dijital veri güvenliği farkındalık algısı ile finansal okuryazarlık ve dijitalleşme arasındaki ilişkinin incelenmesi önem taşımaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı Siirt Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin, dijital veri güvenliği farkındalık algısı ile finansal okuryazarlık ve dijitalleşme düzeyleri arasındaki ilişkilerinin incelenmesidir. Veriler 17.03.2025 – 12.05.2025 tarihleri arasında gözatım yöntemi ve anket formu kullanılarak toplanmış olup 507 kişiden dönüş alınan veriler analize dahil edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, korelasyon, regresyon, t-testi ve Anova testlerinden faydalanılmıştır. Yapılan analizler doğrultusunda öğrencilerin dijital veri güvenliği farkındalık algısı arttıkça finansal okuryazarlık ve dijitalleşme düzeyinin de arttığı, finansal okuryazarlık ve dijitalleşme düzeyinin öğrencilerin kredi kartı / ek kart kullanıp kullanmamasına göre farklılık gösterdiği, finans dersi alan öğrenciler ile almayan öğrenciler arasında finansal okuryazarlık ve dijitalleşme düzeyi bakımından farklılığın olduğu söylenebilmektedir. Elde edilen bulgular, finans ve dijitalleşmeye dair eğitimin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Dijital veri güvenliği farkındalık algısı ile finansal okuryazarlık ve dijitalleşme ilişkisinin birlikte ele alınmasının literatüre önemli katkılar sunacağı öngörülmektedir.
Keywords: Dijital Veri; Dijital Veri Güvenliği; Finansal Okuryazarlık; Dijitalleşme; Finansal Teknoloji